No us heu fixat quina dèria tenim en quantificar les coses? No ens val en que només ens diguin: "vaig veure un camió més llarg!!" o "en aquest pantà hi cap un munt d'aigua". No, no... això és insuficient! Necessitem saber-ho amb més exactitud: "vaig veure un camió que feia aproximadament 15'783 metres de llargada" i "aquest pantà té una capacitat de 289.581'3 hectòmetres cúbics".
I la veritat és que moltes vegades ens quedem igual perquè, algú té idea de quin volum ocupa un hectòmetre cúbic, o quanta superfície és una hectàrea? Sí, la teòrica la sabem tots, però algú podria dir a primer cop de vista, anant un dia pel monte quants hectòmetres cúbics hi caben en una bassa o quantes hectàrees ocupa un camp?
No patiu, que hi ha gent que ha posat mesura (mai millor dit) a aquest problema. És el que es podria anomenar el SUM: Sistema d'Unitats Mediàtiques o UAIM: Unitats d'Alt Impacte Mediàtic. Com veieu, aquestes unitats que es fan servir serveixen, bàsicament, per deixar impressionat al personal i per donar rellevància a una dada que si estés donada en unitats "normals" del SI: Sistema Internacional, passarien del tot desaparcebudes.
Anem a fer una prova:
1- El dipòsit d'aigua pluvial de Zona Universitària té una capacitat de 145.000 metres cúbics.
2- Amb l'aigua que recull el dipòsit pluvial de Zona Universitària es podrien omplir 60 piscines olímpiques.
Què us sembla? Ja veieu de quines unitats estem parlant. Aquí us poso alguns factors de conversió que podeu fer servir a partir d'ara quan mireu les notícies o llegiu el diari (els gratuïts, bàsicament, que són capaços de donar la rellevància d'una guerra mundial a un xoc entre un ornitorrinc i un camaleó coix que passejaven tranquil·lament pel bosc):
-Volum: piscines olímpiques (2.500 m^3)
-Superfície: camps de futbol (5.500 m^2)
-Llargada: voltes al món (40.075 km)
a partir de 500.000km es poden fer servir "viatges a la Lluna" (384.400km)
-Pes: cotxes (1.400 kg)
-Temps: generacions (25-30 anys)
-Temperatura: ...
A l'igual que es podrien trobar símils més inútils com ara la quantificació de com d'abrigat es va, que s'acostuma a expressar en mànigues o capes.
Dins de l'"impactisme" que necessiten a vegades els periodistes també s'hi troba el fet de no poder-se limitar a donar una xifra concreta d'afectats. No, s'han d'expressar les coses en tants per cent sempre i quan les dades siguin "negatives" excepte quan es tracti de persones, llavors es diu "x de cada y persones...", això sí, sempre buscant la x i la y que donin més negativisme a la notícia: no és el mateix dir:
1-"més del seixanta-cinc per cent de persones no treballaran del que els agradaria"
2-"dues de cada tres persones no treballaran del que els agradaria"
Sembla que sigui molt més dramàtica la segona frase, però la proporció és la mateixa!
Aquí us n'he posat unes quantes de les que se m'han acudit, però estic segur que vosaltres en sabreu trobar moltes més. Poseu atenció a partir d'ara en les catastrotícies (no cal que mireu "Gente", que aquest programa és font de depressió) i animeu-vos a comentar per anar allargant la llista!
Ambsensemesura,
monЯa Bitllenc
PD: Proposo recuperar i tornar a fer servir la unitat monetària tristament abandonada per xatarreros, drapaires i altra gent "de carrer": el duro! (0'03Euros)