dijous, 14 de febrer del 2008

"Bar el Patillas": el bar lletgista ¶

MonЯa is back! Després d'aquest llarg temps d'excedència (no sé si quedarà algú que encara es recordi d'aquest racó pseudolletgista) tornem a la càrrega amb més "Lletgisme around the world".


Després d'aquest temps de sequera bloquera tornarem amb una perla del lletgisme, la Meca del Lletgisme espanyol. Des del cor de Burgos, us presento el:
"Bar el Patillas"

És un lloc lletgista per excel·lència: les parets, que han quedat totalment tapades, estan forrades de cartells anunciant Corrides de Toros, hi ha guitarres penjades pel sostre i les parets, fotos de l'amo del bar amb gent, retalls de diari on hi surt el bar... aquell lloc és un museu!


(no deixeu de fer un tomb pels related videos)

Com veieu, si mai passeu per Burgos i voleu anar a prendre algo tot cantant algun clàssic lletgístico-espanyol, allà podreu fer-ho amb total llibertat! Ja heu vist quin perfil de gent atrau aquest bar. Recordo que, quan vam passar per Burgos de camí a Santander (tranquils, encara que ho pugui semblar no era un viatge de campanya del PP), vam preguntar a un senyor que, per cert, portava boina, on era el bar aquest i aquesta va ser la seva resposta:
"El bar Patillas!! Este bar... es un lugar muy cochambroso. Ahí no hay labavo ni nada, la gente mea por las paredes..." I ens va venir a dir que no era lloc per a uns "crios" de 17 anys. Al final vam arribar al bar i estava tancat, però sempre podrem dir que vam sentir a dir la paraula cochambroso de la boca d'un burgalès amb boina!
No cal dir que quan el meu germà va fer el mateix viatge amb l'escola, tenia encarregada la missió de trobar el bar Patillas i treure'n qualsevol document que pogués. I així ho féu: fotos, vídeos, la targeta del bar...

i un poema que hi ha penjat en una de les parets del "susoditx" bar:

The pregnant clock is ticking,
informally quite formal,
all so very strangely strange,
and yet, so strangely normal.

Ah dreams! the bells are ringing,
louder, nearer, every day,
I see my Spanish Angel
in Burgos - far away.

At the guitar bar “Patillas”
was where our lives first met,
she was dancing the Flamenco,
I was learning Castenets.

My fight was with the Fascists
but she choose the other side,
although I loved her dearly,
she was not to be my bride.

As the century is turning
my thin hair to snowy grey,
I see my Spanish Angel
in Burgos - far away.


D'autor desconegut, estem davant d'una obra amb clar contingut amoroso-lletgista... seguríssim que hi ha una bonca història al darrera, però mira que fer sortir la paraula "Fascists" en un poema d'aquest tippus!

Ambsensecontinuïtat,
monЯa Bitllenc

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Després d'un temps d'hivernació (potser s'està metomor"fosso"jant a panda) una patillada com aquesta només podia sortir de vostè.
Haurem de fer una excursió a Burgos.

L'iCharl ha dit...

ei!

feia temps que no m'hi passava per aquí... m'alegro que hagi "tornat" amb un nou post del seu nivell!

indrets com aquest bar són els que et fan pensar en el significat del lletgisme, aquests juguen en una altra divisió (però ara no sabria dir-li en quina...)

I com diu l'amic/-a anònim/-a, s'haurà de fer un tour ístic recorrent bars com aquest per tota la geografia peninsular (i potser no ens caldria arribar a creuar l'Ebre...)



Au! a reveure,
esperem llegir-lo amb major regularitat, jejeje

monЯa Bitllenc ha dit...

Primera parada:
"Bar deportes" a L'Hospitalet.

Guia turístic: Rancapino