dilluns, 26 de maig de 2008

Unitats mediàtiques¶


No us heu fixat quina dèria tenim en quantificar les coses? No ens val en que només ens diguin: "vaig veure un camió més llarg!!" o "en aquest pantà hi cap un munt d'aigua". No, no... això és insuficient! Necessitem saber-ho amb més exactitud: "vaig veure un camió que feia aproximadament 15'783 metres de llargada" i "aquest pantà té una capacitat de 289.581'3 hectòmetres cúbics".
I la veritat és que moltes vegades ens quedem igual perquè, algú té idea de quin volum ocupa un hectòmetre cúbic, o quanta superfície és una hectàrea? Sí, la teòrica la sabem tots, però algú podria dir a primer cop de vista, anant un dia pel monte quants hectòmetres cúbics hi caben en una bassa o quantes hectàrees ocupa un camp?

No patiu, que hi ha gent que ha posat mesura (mai millor dit) a aquest problema. És el que es podria anomenar el SUM: Sistema d'Unitats Mediàtiques o UAIM: Unitats d'Alt Impacte Mediàtic. Com veieu, aquestes unitats que es fan servir serveixen, bàsicament, per deixar impressionat al personal i per donar rellevància a una dada que si estés donada en unitats "normals" del SI: Sistema Internacional, passarien del tot desaparcebudes.
Anem a fer una prova:
1- El dipòsit d'aigua pluvial de Zona Universitària té una capacitat de 145.000 metres cúbics.
2- Amb l'aigua que recull el dipòsit pluvial de Zona Universitària es podrien omplir 60 piscines olímpiques.

Què us sembla? Ja veieu de quines unitats estem parlant. Aquí us poso alguns factors de conversió que podeu fer servir a partir d'ara quan mireu les notícies o llegiu el diari (els gratuïts, bàsicament, que són capaços de donar la rellevància d'una guerra mundial a un xoc entre un ornitorrinc i un camaleó coix que passejaven tranquil·lament pel bosc):
-Volum: piscines olímpiques (2.500 m^3)
-Superfície: camps de futbol (5.500 m^2)
-Llargada: voltes al món (40.075 km)
a partir de 500.000km es poden fer servir "viatges a la Lluna" (384.400km)
-Pes: cotxes (1.400 kg)
-Temps: generacions (25-30 anys)
-Temperatura: ...

A l'igual que es podrien trobar símils més inútils com ara la quantificació de com d'abrigat es va, que s'acostuma a expressar en mànigues o capes.

Dins de l'"impactisme" que necessiten a vegades els periodistes també s'hi troba el fet de no poder-se limitar a donar una xifra concreta d'afectats. No, s'han d'expressar les coses en tants per cent sempre i quan les dades siguin "negatives" excepte quan es tracti de persones, llavors es diu "x de cada y persones...", això sí, sempre buscant la x i la y que donin més negativisme a la notícia: no és el mateix dir:
1-"més del seixanta-cinc per cent de persones no treballaran del que els agradaria"
2-"dues de cada tres persones no treballaran del que els agradaria"
Sembla que sigui molt més dramàtica la segona frase, però la proporció és la mateixa!

Aquí us n'he posat unes quantes de les que se m'han acudit, però estic segur que vosaltres en sabreu trobar moltes més. Poseu atenció a partir d'ara en les catastrotícies (no cal que mireu "Gente", que aquest programa és font de depressió) i animeu-vos a comentar per anar allargant la llista!

Ambsensemesura,
monЯa Bitllenc

PD: Proposo recuperar i tornar a fer servir la unitat monetària tristament abandonada per xatarreros, drapaires i altra gent "de carrer": el duro! (0'03Euros)

8 comentaris:

Sr. Amanyaga-tòtils ha dit...

Sabíeu que estenent la superfície alveolar dels pulmons s'arriba a l'estrafolària mesura de "una pista de tenis"?

Algú apreciaria les magnituds d'un incendi si no ho traduissin a "camps del Barça"? (ha de ser explícitament el camp del Barça)

L'iCharl ha dit...

la gràcia del camp del Barça com a unitat de mesura és que serveix per diferents magnituds. Exemple clar:

- Superfície: (com ja heu comentat) "incendi de x hectàrees, equivalent a y camps del Barça"
(fixeu-vos que només es parla de superfície pels incendis...)

- Gentades: "a la manifestació van acudir n-mil persones (n/10 segons la Guàrdia Urbana), equivalent a les que cabrien a m camps del Barça (mai especifiquen si a les grades o al camp)"

- Volums: (la més surrealista, la vaig sentir fa uns dies a la radio) "1 hectòmetre cúbic vindria a ser un camp del Barça ple d'aigua fins a dalt" (algú s'ho imagina?? amb lo fàcil que seria dir que són 10^9 litres...)

- segur que en trobaria més, però ara no em venen al cap...

i com serien els submúltiples?? miliCdB, microCdB, nanoCdB, picoCdB...?? encara més desproporcionat si pensen en els múltiples... kiloCdB, MegaCdB, etc...Per acabar, com a anxiner alectric, m'agradaria afegir la unitat elèctrica per excel·lencia: els habitants il·luminats [hil] (?). Quantes vegades han sentit allò de "aquesta central produeix energia suficient per abastir una població de 100.000 habitants...

Un tema interessant a desenvolupar...PD: m'adhereixo a la campanya per la recuperació del duro com a unitat monetària.

albus ha dit...

mmm... parlant d'unitats...
sabeu que és un 1 poise = 100 centipoise?

La frase és una tonteria, perquè no se m'acut cap unitat...
bueno, si la taxa d'alcoholemia es pot mesurar en copes de vi, però caldria especificar quin tipus de vi.

Anònim ha dit...

i si mesurèssim la quantitat de substància tòxica esnifada prèvia a una reunió a l'ajuntament amb el diàmetre pupil·lar? o amb les vegades que s'acaria un la barbeta-galtes-nas (tot en un)... sempre rient :D

i si mesurem quant d'ocupats estem amb nits de no disponibles del messenger?

També se m'acut que podríem contar amb pinces d'estendre....però ara no se el què

bé si et dic que 25 milions de motoneurones juntetes fan 1 metre o que aproximadament 27 intestins prims tenen la mateixa superfície d'absorció que 1 famós camp de barça..... SEGUR saps qui sóc :)

entro poquet, però des que vam/vaig descobrir-te ho he fet alguna vegada, i avui m'he dit : deixa-li constància;)

una abraçada,

LA Secre-QnyAdA

Cisquet de Can Moscardó ha dit...

Bon dia i bona hora,

A mí se m'acudeix una nova unitat de mesura.

No se si cap de vosaltres ha entrat alguna vegada als lavabos de la ETSEIB. I concretament, quants de vosaltres heu mirat de front l'urinari al qual us dirigieu. No se ben bé per què (si està relacionat amb l'estres o amb la qualitat del menjar del bar), però diguem que hi ha serioses mostres d'al·lopècia als urinaris; semblen com catifetes.

Doncs, unitat de mesura que proposo és el pèl d'urinari (pdU) per quantificar quants dies fa que no es neteja.

Per exemple: "Sembla que a la teva habitació hi hagin "X" pdU"

Albert Pebràs ha dit...

Sr Cisquet. Vostè sempre amb els mateixos temes. Espero que disfruti del gran vídeo que he penjat al palamaxima.

Jo proposo mesurar els pèls en p.u. Per tant caldria definir uns pèls base (Pb) per tal de desreduir després. Clar que potser caldria una part imaginària en forma de Qb (p ex pèls del Ql??).

PAM!

Segueixo amb ganes de reunir fotos de lavabos. En tinc unes quantes de molt interessants que caldria mostrar.

Apa, no s'hi cansin.

generador de comentaris obvis ha dit...

Però totes aquestes mesures les fan perquè la gent ho entengui!

Abderramán de Can Carxofa ha dit...

A mi ara mateix el que m'entussiasmaria seria combinar les unitats que comentes per engendrar-ne de noves. Vull dir, per exemple, preguntar-se quina seria la unitat de treball que en derivaria? Puc fer servir alguna cosa com a substitutiu del Joule o el kwh a partir de les que suggereixes de pes i distància?

1 kwh = 3.600 J= 3.600 N*m * 1 cotxe/(1.400 * 9,81 N)* 1 volta_al_món/(40.074*10^3 m)= 6,541 nano cotxes volta al món

TOPE PRÀCTIC